Bude v našich lesoch menej motoriek a štvorkoliek?

09.03.2013 Bratislava

Preháňať sa po lese na štvorkolkách či motorkách bude zložitejšie. Zásluhu na tom má dvojica poslancov hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Ján Mičovský a Martin Fecko, ktorý vo svojom pozmeňujúcom návrhu vládneho zákona o poľovníctve navrhli, aby aj majitelia či vlastníci lesných pozemkov na nich mohli jazdiť len v nevyhnutných prípadoch. Vládny návrh zákona pritom týmto osobám nielen povoľoval preháňať sa po lesoch, ale umožňoval majiteľom a užívateľom lesných pozemkov dať na jazdu po lese súhlas aj tretím osobám.

„V posledných rokoch pribudla k lesným škodcom novodobá pliaga v podobe terénnych áut, motorových štvorkoliek, snežných skútrov a podobných smrdiacich a zavýjajúcich mechanizmov, ktoré sa v podstate nekontrolovane preháňajú lesnými terénmi. Novela zákona o poľovníctve má čudesnú ambíciu túto skutočnosť podporiť, pretože uvažuje s tým, že majitelia lesných pozemkov a užívatelia poľovných revírov budú môcť tieto prostriedky nielen využívať, ale ešte aj lesným úradom navrhnúť, aby tak mohli učiniť aj ďalšie osoby,“ tvrdí poslanec Mičovský.

Neudržateľnosť takéhoto postoja si zrejme uvedomili aj vládni poslanci, ktorí na výbore podporili opozičný návrh, ktorý majiteľom lesných pozemkov a užívateľom lesných revírov umožňuje uvedené prostriedky využívať len v rozsahu nevyhnutnom pre plnenie hospodárskej činnosti a ostatným osobám neumožňuje takúto činnosť vykonávať vôbec.

„Tento drobný potenciálny úspech možno pripísať aj na vrub skutočnosti, na ktorú poukázali poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti už v minulosti, keď vládny Smer zablokoval súhlas na jazdu lesom koňmo a bicyklami s argumentáciou, že by tak došlo k rušeniu lesného prostredia. Nuž, vo svetle takéhoto postoja sa štvorkolky v lesoch naozaj obhajujú len veľmi ťažko,“ dodal Mičovský.

Doteraz totiž mohli na lesných pozemkoch jazdiť len vlastníci pozemkov, užívatelia pozemkov či orgány štátnej správy pri výkone dozoru. Podľa vládneho návrhu však títo mohli dať povolenie aj tretím osobám, čo môže priniesť do lesov omnoho viac áut či motoriek. Dvojica opozičných poslancov takéto uvoľňovanie pravidiel odmietla. „Praktické skúsenosti ukazujú, že nie každá takáto jazda vlastníka alebo užívateľa sa automaticky považuje za súčasť bežného obhospodarovania pozemkov alebo užívania poľovného revíru - je predsa rozdiel, ak terénne auto odváža z lesa ulovenú zver a ak napríklad štvorkolka prejde po tej istej trase počas dňa desaťkrát bez zrejmého účelu,“ tvrdia poslanci vo svojom pozmeňujúcom návrhu.
 
Matúš Kollár
asistent hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti
 

Vyberte región